Ce semnale trimite organismul când tensiunea e prea mare. Nu le ignorati

Ce semnale trimite organismul când tensiunea e prea mare. Nu le ignorati

Ce semnale trimite organismul când tensiunea e prea mare. Nu le ignorati
Tensiunea arteriala (TA) reprezinta presiunea exercitata de coloana de sange asupra peretelui vascular, in special asupra tunicii interne-endoteliul) in timpul contractiei si relaxarii ritmice a inimii. Exista doua componente ale presiunii sanguine, presiunea sistolica – este presiunea exercitata asupra peretilor arteriali cand inima se contracta (in sistola) – cu valori normale intre 100 si 130 mm coloana de mercur (Hg) si presiunea diastolica – este presiunea exercitata asupra peretilor arteriali cand inima se relaxeaza intre doua contractii (in diastola) – cu valori normale sub 85 mmHg.

Publicitate

Tensiunea arteriala (T.A.) ar fi ideala sub valoarea de 120/ 80 mmHg, acest lucru datorandu-se unui stil de viata sanatos si a unei sanatati optime, ceea ce mentine un risc scazut de dezvoltare a bolilor cardiovasculare.
Pentru masurarea tensiunii arteriale se foloseste un tensiomentru, care contine o manseta dintr-o tesatura care este infasurata in jurul bratului si apoi este umflata cu aer. Presiunea arteriala se masoara, in special de catre medic, cu ajutorul unui indicator atasat la manseta.

Cele doua valori cu ajutorul carora se masoara tensiunea arteriala se scriu sub forma de fractie. Cum spuneam, se considera a fi normala tensiunea arteriala situata in jurul valorii de 120/80, desi ar putea fi sanatoasa orice tensiune situata intre 90/60-120/80.

Primul numar este cel care masoara presiunea sistolica (si poarta denumirea de tensiune arteriala sistolica), cea din interiorul vaselor de sange din momentul in care se contracta inima (se afla in sistola). Al doilea numar este reprezentat de valoarea presiunii diastolice care masoara presiunea in vasele de sange intre bataile inimii, atunci cand inima se odihneste – aceasta este tensiunea arteriala diastolica.

CITESTE  Mergi la mare? Afla ce boli iti vindeca apa de mare
Publicitate

Daca tensiunea arteriala este scazuta, se numeste hipotensiune, iar daca este crescuta se numeste hipertensiune. Ambele pot fi de scurta sau de lunga durata si reprezinta un factor de risc pentru mai multe afectiuni medicale cum ar fi boli ale inimii, infarct sau insuficiente renale.

Hipertensiunea arteriala (HTA) este tensiunea arteriala ale carei valori tensionale sunt peste 140/90 mmHg, indiferent de varsta (nu se mai accepta ideea ca tensiunea normala creste cu varsta). Hipertensiunea arteriala (HTA) reprezinta o importanta problema de sanatate publica, fiind cea mai frecventa boala cardiovasculara, cauza importanta de morbiditate si mortalitate in randul populatiei adulte.

Din pacate, oamenii au tendinta de a ignora problemele tensiunii arteriale si, de foarte multe ori, asteapta pana cand este foarte tarziu si lucrurile iau o intorsatura nu foarte placuta. Asadar, pentru a avea grija de sanatatea voastra, mai jos, va enumeram noua semne ale hipertensiunii arteriale pe care, sub nicio forma, nu trebuie sa le ignorati.

1. Circulatie proasta a sangelui
2. Dureri de cap
3. Sangerarea nasului
4. Vedere neclara
5. Dificultatea de a respira
6. Stare de amorteala
7. Prezenta sangelui in urina
8. Ameteala
9. Bubuit al urechilor si gatului

Daca experimentati oricare dintre simptomele de mai sus, este nevoie sa cereti ajutorul unui medic. In vederea scaderii tensiunii arteriale, ingredientele naturale ca omega 3 sau potasiul sunt foarte eficiente.

Metode naturale de scadere a tensiunii arteriale:

  • O dieta sanatoasa
  •  Sport
  •  Aport scazut de sodiu
  •  Dieta DASH.

Aceasta dieta consta in consumul de alimente proaspete, multe legume, evitarea alimentelor grase, consumul de cereale integrale, peste, nuci si carne de pui.

CITESTE  Ai cosuri mici si dese pe frunte? Afla cum sa scapi de ele cu o solutie simpla!

Exista si medicamente pe care medicul vi le poate prescrie in vederea scaderii tensiunii arteriale, dar fiindca fiecare organism functioneaza diferit este bine sa testati pentru a vedea care este solutia care functioneaza cel mai bine pentru organismul dumneavoastra.

SURSA: andreilaslau.ro

Publicitate
%d bloggers like this: